

Lena Philipsson är ett begrepp i svenskt musikliv sedan 35 år. Efter det senaste albumet funderar hon som bäst på vad nästa stora utmaning ska bli. Kanske ger hon sig på något helt annat eftersom hon gillar att förnya sig.
Just nu skulle Lena Philipsson ha varit mitt uppe i en stor turné och spelat låtarna från senaste plattan ”Maria Magdalena”.
– Men det blev inget med det. I stället har jag haft gott om tid till annat under hösten. Man försöker hitta på små saker för att hålla det hela i gång. Jag kan bli lite lat om det bara hänger på mig själv. En deadline är det enda som riktigt får fart på en.
Nu har det dykt upp en sådan. Hon håller som bäst på att förbereda sig inför den 6 februari då hon ska vara programledare för Melodifestivalens första deltävling.
– Kul att få jobba lite, säger hon och skrattar.
– Lite glitter och glamour. Men det blir ju ett helt nytt tänk eftersom vi kör utan publik.
Jobbat har hon trots allt gjort ändå under hösten, inte minst med att producera videor till alla låtarna på albumet. Som vanligt gillar Lena Philipsson att vara involverad i alla delar av det hon gör. Med sina låtvideor har hon gått ett steg längre och skapat dem i det närmaste helt själv.
– Jag filmar allt med mobilen, oftast här hemma. Jag är bra på att hitta kreativa lösningar och det blir helt okej när man tittar på det sedan.
Jag tar sjukt många bilder med mobilen och det är alltid några som blir bra.
Och gissa vem som har tagit pressbilderna på hennes hemsida? Lena Philipsson.
– Det är smidigt och jag tycker inte det blir sämre än med fotograf och smink och styling. Jag tar sjukt många bilder med mobilen och det är alltid några som blir bra. Är det tillräckligt hög teknisk kvalitet? Vet inte. Funkar det för tidningsformat? Vet inte. Sådant är jag helt ointresserad av.
”Maria Magdalena” är titeln på både senaste albumet och på en av låtarna. Det är också namnet på artisten själv enligt folkbokföringen, Maria Magdalena Filipsson närmare bestämt.
Hur hänger det här ihop?
– Det är inte konstigare än att pappa stavade med Ph, så vi barn trodde vi hette så tills det var för sent att ändra. Och Lena har jag alltid kallats.
I låten ”Maria Magdalena” kallar du dig en ”småländsk liten diva”?
– Humor! Flera låtar på skivan har lite roligare texter än jag brukat skriva tidigare, vet inte varför det har dröjt.
Men skivan har också vemodigare inslag, som de här textraderna om tomheten efter att barnen flyttat ut: ”Jag går omkring bland minnen från mitt liv. Bäddade sängar ingen sover i.”
– Det var ett tag sedan jag skrev låtarna. Där hade jag samlat ihop 50-årskänslan när barnen vuxit upp och flyttat. När man inte behöver finnas där på samma sätt längre. Jag har grävt där jag står.
Och var står du nu?
– Jomen nu har jag vant mig, nu flödar kreativiteten mer än någonsin. Jag har tiden, det är som när jag var 20 och kunde skriva en låt när jag ville. Väldigt lustfyllt.
Det lär alltså komma fler låtar så småningom och säkert någon show. Men Lena Philipsson gillar också att testa helt nya saker, som att skådespela. Senast medverkade hon i julkalendern 2018 och hon skulle gärna filma igen. Men kanske blir hennes nästa projekt något hon aldrig har gjort förut.
Du längtar inte längre efter att bli arkitekt som du drömde om i gymnasiet?
– Men det är nog lite sent nu va? Visserligen gick jag teknisk linje med inriktning bygg men då trodde man ju inte det var möjligt att bli artist. Jag kommer från en familj av realister där man inte hade så stora drömmar.
Där fanns i alla fall musikalitet. Lena fick skivkontrakt innan hon hade tagit studenten och slog igenom i Melodifestivalen som 20-åring med ”Kärleken är evig”. I år kan hon fira 35-årsjubileum som artist.
Finns det något du ångrar?
– Jag gav mig ut och arbetade för tidigt efter att mitt första barn fötts. Jag ville vara duktig och trodde jag var tvungen. Men ångrar … jag vet inte. Man lär sig saker, skaffar erfarenheter.
Din bästa stund som artist?
– Oj, det är många. Jag är stolt över att jag åstadkommer så mycket av egen kraft nu. Men jag tar aldrig något för givet. Jag tror att det är anledningen till att jag kunnat bli kvar så länge i branschen – jag försöker hela tiden uppfinna mig själv på nytt.
Lena Philipsson
Gratuleras till: Fyller 55 år den 19 januari 2021.
Gör: Artist och kreatör.
Aktuell: Leder Melodifestivalens första deltävling den 6 februari.
Bor: Stockholm.
Familj: Barnen Noa och Saga.
Så firar hon födelsedagen: ”Stillsamt. Jag köper presenter till mig själv, slår in och får inte öppna förrän jag fyller. Så har jag gjort de senaste åren och jag blir alltid lika glad när jag öppnar dem, för det är ju bra grejer.”
Om att fylla 55: ”Inte så roligt att åldras fysiskt men jag är glad för erfarenheterna.”
DN: De leder starten på Melodifestivalen: ”Vi gör ett helt nytt sorts program
I tjugo år har han hållit till i kulisserna. Nu tar tv-producenten Christer Björkman steget ut på scen för att programleda hela Melodifestivalen ihop med åtta artister. I första programmet får han sällskap av en veteran: Lena Philipsson.
– Det kunde inte börja bättre! Jag är Lenas stora fan och enormt stolt över att få ta plats bredvid henne, utbrister Christer Björkman.
Det gör han också bokstavligen – om än på armlängds avstånd. När DN når programledarparet på tisdagen har de just sjunkit ner i en soffa i en av logerna på Annexet efter att ha repeterat manus.
– Det känns bra, manuset sitter där! Det är mer direkt tilltal den här gången eftersom man inte behöver gå via arenapubliken. Man kan vara lite snabbare i kurvorna, säger Lena Philipsson.
– Och så är vi nog mer småputtrigt underfundiga snarare än att vi jagar skratt och punchlines. Det finns ändå ingen som tar emot skämtet i rummet, tillägger Christer Björkman.
På grund av pandemin är upplägget för årets Melodifestival helt annorlunda. Turnén är inställd och samtliga program sänds från Annexet i Stockolm utan publik.
– Vi gör ju ett helt nytt sorts program om man ska vara krass. Att turnén och därmed närvaron ute i landet uteblir är supertrist, men alternativet hade varit att ställa in allt och det vore ännu värre. Melodifestivalen behövs mer än någonsin i år, säger Björkman.
Programledarparets historia sträcker sig tillbaka till 2004 när Lena Philipsson ställde upp i tävlingen med ”Det gör ont” – en låt som hon vann tävlingen med. Därefter har hon både tävlat och uppträtt flera gånger, samt lett programmet tre gånger tidigare.
– Det kändes väldigt kul att bli tillfrågad just i år. På grund av pandemin har jag tvingats ställa in turné och allt, så jag har inte mycket annat för mig just nu. Det har känts härligt att få ha något att fästa blicken på igen.
Att programleda ett större nöjesprogram utan publik var något hon fick öva på redan i somras när hon ledde Allsång på Skansen.
– Då bjöd jag faktiskt in åtta tjejkompisar, men det var allt. Det är klart att det var svårt att inte kunna spela som vanligt med publiken, det gick ju till exempel inte att köra någon allsång. Men hemma i tv-soffan tror jag man märker mindre av om det är publik på plats eller ej.
Publiken i arenorna må utebli, men mycket pekar på att programmet i år kan håva in en större tv-publik än vanligt. Behovet av förenande lägerelds-tv har vuxit under pandemin och sett till tittarsiffror har stora tv-format som ”På spåret”, ”Idol” och ”Så mycket bättre” varit vinnare. I julas ville rekordmånga svenskar titta på Kalle Anka på julafton. Tittarsiffror är dock ingenting som påverkar Lena Philipssons nerver, säger hon.
– Nej, det där tänker jag inte alls på. Det känns ju ändå som att hela Sverige tittar på Melodifestivalen varje år, så om det blir en ökning så är den ändå marginell, säger hon.
Christer Björkman är dock inte säker på att tittarna kommer att strömma till direkt.
– Jag tror att det kan ta någon vecka eller två tills att man vant sig vid den nya formen. Jag hoppas att alla tittar med öppet sinne utifrån de förutsättningar som faktiskt är.
Alla älskar att ha en åsikt om Melodifestivalen. Hur kommer den att formuleras i år?
– Först och främst vill jag bara säga att det är allas vår rättighet att ha åsikter om Melodifestivalen. Det ingår att man ska tycka starkt och mycket. Jag älskar det, på gott och ont, säger Björkman.
Även när åsikterna handlar om din programledarinsats?
– Jadu… Det ingår det också. De får tycka vad de vill. Men jag hoppas att jag ska kunna tillföra en trygghet, en fast punkt som gör att man som tittare kan luta sig tillbaka och känna ett lugn.
För Christer Björkman har beslutet att programleda Melodifestivalen varit ambivalent. Efter 20 år som tv-producent och ”schlagergeneral” gör han i år sitt sista år med Melodifestivalen. När kollegorna tjatade in idén kände han sig både smickrad och rädd på samma gång.
– Det är ju egentligen vansinne, det är klart att jag inte ska tacka ja till det här egentligen. Men redaktionen sålde in det bra. Och som tv-producent så är det klart att jag ser jag poängen i att jag bör vara den röda tråden genom alla program, med tanke på jubileet, säger han.
– Men ju närmare jag kommer, desto mer ifrågasätter jag beslutet på grund av all nervositet…
Det första han gjorde efter att ha tackat ja var att skriva ner namn på personer som betytt mycket både för honom själv och för tävlingen. Utifrån namnen skapade man sedan en dramaturgi där personernas olika personlighet och tonalitet blev det bärande elementet, berättar han.
– Alla de här artisterna visar tillsammans den bredd som tävlingen står för. Det börjar med Lena som är en riktig veteran i sammanhanget, via de nya Anis Don Demina och Oscar Zia och slutar med Eurovisiontyngd i finalen, eftersom det är dit vi ska. Där kommer Måns Zelmerlöw in som ett naturligt namn, säger han.
Ett annat tema handlar om hans egna misslyckanden i tävlingen.
– I deltävling tre kommer jag att programleda med en person som jag hade kunnat göra vad som helst för att få se tävla i Melodifestivalen, men som alltid har vägrat: Timbuktu. Han är bara en av alla artister genom åren som jag försökt få med men misslyckats med.
Det låter som att programmet handlar en hel del om dig och din resa. Kommer vi att få lära känna Christer Björkman på ett annat sätt?
– Vad finns det mer att berätta, höll jag på att säga. Haha. Nej vi får se. Det är inget jag vill avslöja.
2021 blir ditt sista år i Melodifestivalen. Varför slutar du?
– 20 år är lång tid och det här projektet behöver nytt blod. Jag har vänt på varenda sten och nu känner jag att jag inte har så mycket mer kvar att ge. Jag är 63 bast och längtar efter andra utmaningar i livet, innan det är för sent.
Utmaningarna han syftar på är bland annat att ta Eurovisionformatet över Atlanten och göra ett American song contest för alla amerikanska stater, något som han har arbetat med sedan flera år tillbaka.
– Vi har inte sajnat något än, men nu är vi väldigt nära. Formatet finns där redan, det är utvecklat och klart. Planen är att det ska sjösättas redan 2022.
Vad är ditt starkaste minne från året då du började med Melodifestivalen?
– Mitt första år var också det första året vi drog ut på turné med Mello. Vi hade verkligen inte någon aning om vad vi gav oss in på. Precis samma sak är det nu. Det knyter ihop den här säcken – jag börjar utan att förstå någonting och slutar med att förstå lika lite.
Årets programledare i Melodifestivalen
Deltävling 1 – Lena Philipsson och Christer Björkman
Deltävling 2 – Anis Don Demina, Oscar Zia och Christer Björkman
Deltävling 3 – Jason ”Timbuktu” Diakité och Christer Björkman
Deltävling 4 – Pernilla Wahlgren, Per Andersson och Christer Björkman
Andra chansen – Shirley Clamp och Christer Björkman
Finalen – Måns Zelmerlöw, Shima Niavarani och Christer Björkman
Tävlingen startar på lördag den 6 februari kl 20 i SVT. Finalen genomförs den 13 mars.
Att Melloveteranen Lena Philipsson, 55, skulle leda den första deltävlingen ensam med Christer Björkman, 63, var inte ett krav från hennes sida.
– Nej, absolut inte. Det var nämligen så att jag och Danny Saucedo skulle leda tillsammans, det var spikat och klart, men sedan skulle han plötsligt uppträda själv istället. Så då var han inte längre med som programledare, säger hon under en presskonferens på fredagen.
Ångrade sig efter första mötet
Christer Björkman säger att Danny Saucedo, 34, gav beskedet om att han ville tävla istället under det första innehållsmötet inför programledarrollen.
Därefter bestämde de sig för att inte ta in en ersättare för honom.
Men Danny Saucedos tävlingssug smittade inte av sig på Lena Philipsson.
– Nej, jag har inte haft sådana tankar alls faktiskt, utan det passade mig väldigt bra att Christer frågade mig om programlederiet. Så det är jag glad för. Det passade väldigt bra just nu att göra det eftersom jag behöver lite glitter och glamour.
Inget sug att tävla själv
Inte heller framöver är hon sugen på att ställa upp i tävlingen igen.
– Inte alls som jag har tänkt. Det känns inte alls aktuellt, säger hon och fortsätter:
– Jag kan inte känna att jag har det suget riktigt, men jag kan inte svara för all framtid.
Reservplanen: Ersättare
Skulle Lena Philipsson och Christer Björkman bli sjuka finns det en reservplan för att rädda sändningen.
– Om vi klarar kvällen så skulle jag tro att backup-planen är att visa genrepet som vi bandar i kväll. Det är alltid en back up-bandning för om något oförutsett skulle hända på lördagen, säger Christer Björkman.
– Men skulle vi har blivit sjuka tidigare i veckan finns det en back up-plan för ersättare både för mig och för de andra.
Han vill inte svara på vilka ersättarna är.
– Jag blev också lite nyfiken, jag ska kolla upp det sen, säger Lena Philipsson.
Hur mycket som kommer att vara förinspelat till tv-sändningarna på lördagen kommer att variera från program till program.
– Vi har olika teman på de olika programmen och det är väldigt olika tonalitet. Lena har gjort ett antal sketch-inspelningar, och det är det som är förinspelat i det här programmet, förutom artistpresentationer. Annars är vi live i arenarummet, säger Christer Björkman.
Lena Philipsson live 2021 "Sessions":
Sollidens Slott - 9 Juli
Ovesholms Slott - 15 Juli
Läckö Slott - 23 Juli
Boka på www.krall.se
Lena Philipsson
Lena Philipsson kommer med tre musiker och utlovar att det blir intimt men också ösigt och svängigt. De spelar en del nytt från senaste albumet “Maria Magdalena” blandat med många äldre låtar som alla känner igen. ’’Jag har längtat jättemycket efter att få spela live igen. Hoppas vi ses!!”, hälsar Lena.
20 juni
Lena Philipsson
Clara Klingenström
Sonja Aldén
Myra Granberg
Rymdpojken
E-Type
5 juli
Py Bäckman
Dotter
Isak Danielson
Magnus Carlsson
Sven-Ingvars
12 juli
Lili & Susie
Victor Crone
Loa Falkman
Wiktoria
LOVA
19 juli
Shirley Clamp
Albin Lee Meldau
Molly Hammar
Thomas Stenström
Lance & Linton
PHELLY
26 juli
Kikki Danielsson
Hanna Ferm
Gustaf & Viktor Norén
Eric Saade
Tess Merkel
2 augusti
Oscar Zia
Loreen
Eva Rydberg & Ewa Roos
Theoz
Per Andersson
9 augusti
Helen Sjöholm
Tusse
Petter
One More Time
Göteborgsoperan gästar med musikalen Kärlek skonar ingen
16 augusti
GES
Charlotte Perrelli
Newkid
Anna Bergendahl & Tyler Rich
Lena Philipsson behöver ingen närmare introduktion. Förra sommaren gav hon ut sitt trettonde soloalbum ”Maria Magdalena” och det är med det i bagaget, blandat med massor av äldre låtar, som Lena åker på turné under våren 2022. Biljetterna släpps den 21 juni kl. 10.00
Jag ser jättemycket fram emot att åka ut på en stor turné igen och bland annat spela låtarna från senaste albumet ”Maria Magdalena”. Det blir mycket musik, gammalt och nytt. Jag kommer även jobba med bilder och videor eftersom det är ett genomgående tema kring senaste skivan. Hoppas vi ses!, hälsar Lena Philipsson.
Med på turnén följer fyra musiker.
Lena Philipsson - piano & sång
Jonas Pomo - keyboard
Petter Gunnarsson - bas
Janne Robertsson - trummor
Jocke Backman - gitarr
Lena Philipssons konserthusturné har premiär i Norrköping den 25 februari 2022 därefter besöker hon bland annat Växjö, Malmö, Stockholm, Göteborg, Skellefteå, Luleå och Karlstad.
Under tisdagseftermiddagen delar kungen ut medaljer.
Bland de som fick medaljer återfanns artisterna Magnus Uggla och Lena Philipsson.
Något som Philipsson hintade om på Instagram på eftermiddagen, och som senare också bekräftades av hovet.
– Det stämmer, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.
Under tisdagseftermiddagen delade kungen ut medaljer på Slottet. Bland de som fick medaljer återfanns artisterna Lena Philipsson och Magnus Uggla.
– Det stämmer. Det är medaljutdelning som kungen har i dag. Det är människor från olika samhällsinstitutioner, kultur och så vidare. Bland de mer kända personerna som får medalj i dag är Lena Philipsson och Magnus Uggla, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.
I motiveringen till de två artisternas föräringar går det att läsa följande:
”För framstående konstnärliga insatser inom svenskt musikliv”.
Philipsson hintade under tisdagseftermiddagen om vad som var i görningen.
”Dags att träffa kungen i min rosa och vinröda outfit!!”, skrev artisten i ett inlägg på Instagram.
Lena Philipsson blir ett av de stora dragplåstren till sommarens Diggiloo-turné, som bland annat kommer till Gränna.
– Jag vet att det kommer bli kul, säger Lena Philipsson i ett pressmeddelande.
Nu kan vi ÄNTLIGEN avslöja hela artistgänget som åker med oss nästa sommar och det är inget dåligt gäng vi har med oss! Vad sägs om veteranerna Jessica Andersson och Mariette? Dessutom gör både fantastiska Lena Philipsson och Mello-aktuella Robin Bengtsson comeback på Diggiloo-scenen, och detsamma gäller mästerkocken (och dansaren!) John Lundvik. Succékomikern Måns Möller och Idol-vinnaren Liamoo gör däremot Diggiloo-debut, och så även TikTok-fenomenet Theoz och den danska rockdrottningen Sanne Salomonsen som båda visserligen skulle medverkat i Diggiloo 2020 men som nu äntligen åker med oss genom Sverige sommaren 2022. Vilken uppställning, va? Det här vill du INTE missa!
Diggiloo
Turnépremiär: Malmö Arena, Malmö. Publik: Utsålt. Längd: 3 timmar och 30 minuter inklusive paus. Bäst: John Lundviks ”Änglavakt” och Sanne Salomonsens ”Hva gør vi nu, lille du?”. Mello-medleyt med Jessica Anderssons ”Give me your love”, Robin Bengtssons ”I can't go on”, Lundviks ”Too late for love” och Lena Philipssons ”Det gör ont” är också ett snyggt inslag. Sämst: Det är mycket premiärnerver. Men det lär lösa sig under turnéns gång.
MALMÖ. Det är som att öppna ett Kinderägg. Salmonellafritt, såklart. Man vet aldrig vad man får av Diggiloo. Vad sägs om en Måns Möller-imitation av Bradley Coopers karaktär från ”A star is born” varpå han blir kallad sexmaskin av Sanne Salomonsen? Nog sagt.
Årets Diggiloo-turné är intressant på många sätt. Delvis är det den första fullskaliga showen sedan pandemin slog till. Dessutom är det en väldigt intressant blandning av artister. Bara det faktum att Theoz och Salomonsen delar scen säger väl det mesta
Sedan har vi Lena Philipssons sällsynta medverkan. Konserten når en slags festlig kulmen under hennes eget medley, som avslutas med ”Dansa i neon” och ”Kärleken är evig”. Hon gör också för kvällens kanske mest oväntade duett tillsammans med Liamoo. Deras ”Månsken i augusti” innehåller överflöd av känslor och kemi.
Läs mer HÄR
Lena har även varit sommarpratare i P1 - Lyssna HÄR
Här kan du beställa Lena PH:s bok "I Händelse av min död - en manual"
För att välja ut vinet åkte Lena PH ner till vindistriktet Jumilla som ligger i bergen en dryg timme från Alicante i Spanien och till områdets mest berömda vinproducent - Bodegas Juan Gil. Lena PH berättar så här om sitt nya röda vin:
Berätta mer om vinet!
Jag var ute efter ett smakrikt och gott rött vin och självklart med en bra prislapp. Efter att ha provat igenom ett stort antal viner visade det sig att jag hade fastnat för druvan monastrell, eller mourvèdre som den kallas i Frankrike. Vinet är härligt smakrikt och samtidigt lite örtigt och jag tänker på skogshallon, mörka körsbär och björnbär. Dessutom är vinet ekologiskt och tappat på en lättare glasflaska så att det uppfyller kraven för att bli ett av Systembolagets mest hållbara viner. Bodegas Juan Gil tar dessutom ett väldigt stort socialt ansvar i sin odling och genom hela produktionen av vinet.
Berätta mer om besöket!
Vi körde upp till Bodegas Juan Gils fantastiska höghöjdsvingårdar i Jumilla där landskapet känns som taget ur en vilda västernfilm. Där togs jag emot av Gil-familjen med öppna armar. Vinanläggningen är helt fantastisk och det är tydligt att det är hållbarhet och vinernas kvalitet som står i fokus. All odling sker ekologiskt och dessutom skördas druvorna för hand. Deras solpanelspark producerar mer el än deras egna elbehov, och de har till och med en maskin som automatiskt plockar bort oönskade druvorna från skörden och på så sätt höjer kvaliteten på vinet.
Varför valde du att samarbeta med Bodegas Juan Gil för detta vin?
Jag ville jobba vidare på det inslagna hållbarhetsspåret och att göra vin tillsammans med riktiga kvalitetsproducenter, Bodegas Juan Gil är just en sådan. De får alltid goda omdömen för sina viner och har bland annat prytt omslaget på en av världens mest kända vintidningar, Wine Spectator, så jag tyckte det kändes som en perfekt samarbetspartner för detta vin.
FYND!
”Monastrell PH Style har perfekt balanserad strävhet och lager på lager av solmogna bär och kittlande mynta och sötlakrits i avslutet. För 99 kronor är detta ett veritabelt fynd och mycket användbart. Jag älskar monastrell när vinet är så välkomponerat som detta. Detta blir, precis som Lena, aldrig tråkigt utan är gott att njuta i giriga klunkar och stor kupa.” vinbörsen.se augusti 2023
Mer info om vinet:
Monastrell-druvorna för vinet skördas för hand i Bodegas Juan Gils höghöjdsvingårdar i Jumilla. De växer på kalkrika jordar och i ett kargt solrikt landskap som passar druvan monastrell perfekt. I och med de stora temperaturskillnaderna över dygnet så får druvorna en fantastisk smakrikedom och mognad. En del av vinet lagras på ekfat för att öka komplexiteten ytterligare. Det ger ett härligt smakrikt, sötfruktigt och örtigt vin med mjuka tanniner och inslag av bland annat skogshallon, viol, och lakrits.
Det passar bra att servera som sällskapsvin, och till exempelvis buffémat, picknick, grillat, tapas, eller kanske höstens mustigare grytor.
Mer info om Bodegas Juan Gil:
Bodegas Juan Gil är en av Spaniens topproducenter med stort fokus på kvalitetsviner och hållbarhet. Vineriet har nu varit i familjens ägo och med bas i Jumilla i över 100 år men det är i synnerhet de senaste 25 åren, sedan Miguel Gil tog över rodret tillsammans med sin bror Angel, som det har utvecklats till den topproducent de är idag. Juan Gil är nu en av de största producenterna i världen av ekologiska kvalitetsviner och deras vingård i Jumilla var en av de första i Spanien som var helt självförsörjande av solenergi.